ERA SmartCard macOS -sovelluksessa havaittu yhteensopivuusongelma macOS 15 Sequoia -käyttöjärjestelmäversion kanssa
30.9.2024
ERA SmartCard macOS -sovelluksessa havaittu yhteensopivuusongelma macOS 15 Sequoia -käyttöjärjestelmäversion kanssa
30.9.2024

Rokotteiden kirjauksia koskien on jossain tapauksissa ilmennyt puutteita rokotesuojien automaattisessa valikoitumisessa. Tämä koskee erityisesti influenssarokotteita. Tilanne tapahtuu myös integraation kautta kirjattaessa.

Ohje rokotussuojan muokkaamiseen löytyy täältä: Rokotteen rokotesuojan muokkaaminen

Atostek Oy on tiedottanut ERA-järjestelmää koskien seuraavasti:

Rokotteiden kirjausten osalta ERAn Kanta-määrityksiä noudattavat, automaattisesti päättelemät rokotteiden rokotussuojat valikoituvat joissain tilanteissa väärin. Käyttäjällä ei tähän mennessä ole ollut mahdollista korjata virheellisiä arvoja. Ongelma on havaittu ainakin VaxigripTetra-influenssarokotteen kirjauksessa siten, että rokotussuojaksi on kirjaantunut influenssan lisäksi lintuinfluenssa.

Perimmäinen syy on se, että rokotesuojien päättelyssä Rokotussuoja muodostetaan Lääketietokannasta saatavan atc-koodin sekä Rokotussuoja- ja Rokotevalmisteet-koodistojen perusteella. Tämä kuitenkin johtaa käytännössä tilanteisiin, joissa rokotteelle valikoituvat kaikki kyseiselle atc-koodille mahdolliset rokotesuojat, valmisteesta riippumatta. Esimerkiksi Iinfluenssarokotteella ja lintuinfluenssarokotteella on sama ATC-koodi, mutta eri rokotesuoja. Näin ollen Kannan toiminnallinen määrittely aiheuttaa ristiriidan rokotesuojan tulkinnassa, koska toiminnallisen määrittelyn mukaan rokotesuojatieto voidaan päätellä ATC-koodin perusteella.

Ensimmäisenä korjaustoimenpiteenä on julkaistu ERA-järjestelmän muutos, jonka myötä rokotesuojien muokkaaminen on käyttäjille mahdollista ERAn käyttöliittymässä. Korjauksen myötä käyttäjän on siis aina mahdollista lisätä ja poistaa kirjauksen rokotussuojia, vaikka ERA olisi päätellyt arvoja automaattisesti. Käyttäjän täytyy edelleen itse havaita, että päättelyssä on virhe, mutta virheen korjaus on nyt tehty mahdolliseksi sellaista havaittaessa.

Tässä vaiheessa vähintään influenssarokotteet, mutta myös muut rokotteet joita ongelma koskee, tulee kirjata ERA-käyttöliittymän kautta ja korjata virheelliset tiedot.

Tämän lisäksi selvitettävänä on, miten rokotesuojien automaattipäättelyä saataisiin korjattua siten, että nyt havaittu tilanne saadaan estettyä. Haasteena tässä on mm. se, että Rokotetietokannasta ja Lääketietokannasta saatavat rokotetiedot ovat osittain ristiriitaisia ja yksiselitteisen valinnan muodostaminen on hankalaa.


Pyrimme löytämään ratkaisun mahdollisimman pian.

Pahoittelemme asiasta koitunutta harmia!